FORSIDE

ARKIV

INDHOLD

MAGASINET

SKOLEBØRN

Forrige - Næste

SIDE 13/21

Signe Lindkvist blev mobbet i skolen og fandt drivkraft til resten af livet. I dag er hun selv mor og tror på værdien af naturlige konflikter i trygge rammer. Og forældrefester!

Signe Lindkvist er en kvinde, der udstråler selvtillid. Med tårnhøje hæle, kridhvidt hår og en nærmest elektrisk energi. Hun har stået i spidsen for tv-kanalen Ramasjang og smash hittet Cirkus Summarum. Set i det lys er det næsten ikke til at fatte, at hun engang stod midt i en rundkreds og blev råbt af og spyttet på af 23 andre børn. Men det gjorde hun. Fra 2. klasse blev hun mobbet, fordi hun ikke passede ind, og det kulminerede i 4. klasse.

”Der var to kliker, og en dag sagde den ene, at jeg kunne være med, hvis jeg var spion. Det sagde den anden også, og idiot, som jeg var, sagde jeg ja. Men jeg kom jo ikke med til møderne, jeg skulle bare lure på de andre. En dag slog de to kliker sig sammen og afslørede mig som kontraspion,” fortæller Signe Lindkvist.

Scenen kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på enhver forælder, men Signes mor styrtede ikke ned på skolen og råbte op.

”Hun trøstede mig, talte med mig om, hvad jeg kunne gøre, og sendte hun mig i skole igen næste dag. Hun var en meget klog mor, fordi hun gav mig frihed til at håndtere problemerne selv. Og fordi hun samtidig gav mig en tyrkertro på, at jeg kunne alt.”

 

Tæm løvemoren

Signe endte med at flytte til en lilleskole, hvor hun trivedes meget bedre. Men modgangen fra folkeskolen tog hun med sig – som drivkraft til en autodidakt kometkarriere.

”Der er ingen tvivl om, at min hardcore skolegang har været altafgørende for mit voksenliv. Jeg skulle vise de der tosser fra min gamle klasse, at jeg kunne blive til noget.”

Dermed ikke sagt, dog, at mobning er ‘godt’.

”Mobningen gjorde mig stærk, men den kan også knække et barn, så den skal til enhver tid undgås. Men man skal ikke undgå konflikter, for børn skal lære at håndtere dem i trygge rammer. Ellers får de et meget svært voksenliv.”

Som mor til en datter på otte år øver Signe sig nu dagligt på at tæmme sin indre løvemor og ikke overtage sin datters konflikter.

”En dag var der en dreng, der gav mit barn en syngende lussing. Jeg fik lyst til at slaske ham op ad væggen og sige: Hvad fanden bilder du dig ind. Heldigvis var det mit barns far, der hentede den dag, og han fik talt konflikten ned i stedet for op.”

 

Forældresamarbejdet er afgørende

Omvendt skal forældrene på banen indimellem – og helst inden, konflikterne løber løbsk. Et godt forældresamarbejde er afgørende for trivslen, mener Signe.

”Mit barns skole appellerer til, at vi er sociale, med forældreundervisningsdage og arbejdsweekender, og vi holder selv forældrefester og drikker os fulde sammen. Det er guld værd, at vi har en relation, hvor vi tør spørge hinanden ærligt, hvad der foregår – den får vi brug for i teenageårene, tror jeg!”

“Børn er som hårdt opvredede svampe i en spand varmt vand, og det er vores ansvar som forældre at sørge for, at der ikke kun er sukkervand i spanden, for så lærer de ikke noget.”