FORSIDE

ARKIV

INDHOLD

MAGASINET

SKOLEBØRN

Forrige - Næste

SIDE 18/21

MOBNING

Kære Forældrerådgivning

Vi er i aftes blevet ringet op af en far til en pige i vores søns klasse, der fortæller, at hans datter er brudt grædende sammen og fortalt, at vores søn, sammen med en anden dreng fra klassen, igennem længere tid har mobbet hans datter.   Han siger, de har givet hende et meget grimt øgenavn, som de både kalder hende, og har skrevet flere steder, bl.a. på hendes bord, og de skulle derudover have ”forbudt” de andre børn i klassen at være sammen med hende fordi hun er klam. I vores ører lyder det helt usandsynligt, at vores søde og kærlige dreng skulle have gjort de ting, men kan det virkelig passe han opfører sig helt anderledes ovre i skolen?

   Hvis det virkelig er rigtigt, hvorfor har pigen så ikke sagt noget, når faren siger det har stået på i flere måneder eller længere? Er det almindeligt? Det skal siges, at pigen virker temmelig sart.

   Skolen har bedt os komme til et møde på skolen sammen med den anden dreng fra klassen, der skulle have været med til at mobbe og pigens forældre. Det vil vi selvfølgelig gerne deltage i, men nu er der flere forældre vi har talt med fra klassen der fortæller os, at deres børn ikke vil i skole fordi stemningen er rigtig dårlig i klassen i øjeblikket. Det er både blandt pigerne og drengene. Bør der ikke også gøres noget ved det?

   Han går i 5. kl. og har gået på skolen siden børnehaveklassen.

 

Venlig hilsen V

 

 

Kære V

Mange forældre reagerer med fornægtelse, når de bliver konfronteret med, at deres barn mobber, måske fordi de føler, at det indirekte er en anklage mod dem som forældre, og at de ikke har klaret forældreopgaven godt nok. Det er derfor vigtigt at slå fast, at jeres barn ikke mobber, fordi han er ond, eller fordi I er dårlige forældre!

   Når børn mobber er det en konsekvens af et socialt dårligt klima i klassen. Det er derfor dér, I skal rette jeres energi og fokus hen, men først må I acceptere, og erkende, at pigen fra jeres søns klasse oplever at blive mobbet af jeres søn. Denne erkendelse kan være rigtig svær, for det er ikke let at forstå, at ens søde og kærlige søn skulle have handlet, som det bliver beskrevet. Men når man forstår, at mobning handler om sociale mekanismer, der er gået helt galt, og ikke om din søns personlighed, bliver det lettere at finde en måde at håndtere det på.

   Så ja, det er muligt, at jeres søn opfører sig helt anderledes i skolen, end han gør derhjemme. I klasser hvor der er grobund for mobning, vil der som regel være et højt niveau af social eksklusionsangst hos alle børn. Mange børn, der mobber, er selv bange for at falde udenfor fællesskabet, og der vil være en generel opfattelse blandt børnene om, at man ikke kan vide sig sikker på, at ens skoledag bliver god og tryg.

   Mange voksne vil meget gerne dele børnene op i mobbere og ofre, men I kan sagtens anerkende, at jeres søn har mobbet samtidig med, at I også sætter fokus på, hvad det er der har gjort, at det giver mening for jeres søn at handle, som han har gjort.

   Det er ikke ualmindeligt at børn, der bliver mobbet ikke fortæller det til de voksne. I klasser med et højt niveau af eksklusionsangst vil børnene ofte have ringe tiltro til de voksnes evne til at stoppe mobningen, eller endog have en forventning om, at det bliver værre af at inddrage de voksne. Som du selv er inde på møder mange voksne børn, der bliver mobbet med en forventning om, at de blot har mindre hår på brystet end andre børn, og at andre og stærkere børn ville kunne holde til drillerierne. Dette er imidlertid sjældent tilfældet.

   Undersøgelser viser, at i klasser hvor mobning foregår, vil der sandsynligvis være flere, der bliver mobbet og en høj andel af børn, der føler sig utrygge eller usikre. Der er derfor al mulig grund til at tage klassens generelle trivsel op med alle klassens forældre, så I sammen kan blive enige om, hvordan I vil bidrage til at klassen får et tiltrængt trivselsløft. Her bør skolen selvfølgelig også involveres, og måske har de gode forslag til, hvordan I som forældre kan bakke op om klassens generelle trivsel. Skolens antimobbepolitik bør også indeholde oplysninger om, hvad man som forælder eller skole gør, når man opdager et barn mobber, og er det ikke tilfældet bør du tage kontakt til skolebestyrelsen.

   Håber I finder en løsning på problemet, så klassen igen kan trives sammen, og jeres søn kan komme ud af rollen som mobber,

 

Venlig hilsen og held og lykke

Forældrerådgivningen

 

 

 

Forældrerådgivningen er Skole og Forældres uvildige rådgivning, som har til formål at give råd og vejledning til alle forældre, der oplever, at deres børn har problemer i skolen. Rådgiverne har stor erfaring med og viden om skoleområdet. I hvert nummer af Skolebørn bringer vi udvalgte spørgsmål og svar fra Forældrerådgivningen i anonymiseret form. Du kan kontakte Forældrerådgivningen på telefon 7025 2468 fra  kl.10-14 på hverdage eller sende en mail til: cb@skole-foraeldre.dk

 

Se også flere spørgsmål og svar på: www.foraeldreraadgivningen.dk