Forrige - Næste

FORSIDE

ARKIV

INDHOLD

MAGASINET

SKOLEBØRN

NR. 2/2017

SIDE 8/18

01

Når du hjælper dine børn til mindst en times fysisk aktivitet om dagen – som er Sundhedsstyrelsens anbefaling til børn mellem 5-17 år – giver du dem en gave for livet. Men hvordan får du ungerne i gang efter en lang skoledag?

Få de bedste tip her.

Guide:

Få dit barn
til at bevæge sig

Støt dit barn i at være fysisk aktiv så meget som muligt

SCROLL NED

Vi ved i dag fra forskningen, at børn, der er fysisk aktive, har større chance for også at være fysisk aktive, når de bliver voksne, og dermed for at holde kroppen sund og forhåbentlig undgå livsstilssygdomme senere i livet. Det er simpelthen en gave, du giver barnet.

 

 

Brug og godtag
ikke træthed som undskyldning

02

Både forældre og børn kan komme trætte og ugidelige hjem fra arbejde og skole og bare have lyst til at smide sig i sofaen med en skærm, men fysisk aktivitet giver mere energi og en række andre positive effekter som for eksempel socialt samvær, når man bevæger sig sammen med andre, så prøv at tænke og tale om bevægelse som noget, der giver, ikke tager, energi.

 

 

03

Tænk i aktiv transport

Dit barn skal til og fra skole og måske fritidshjem, klub og forskellige aktiviteter hver dag. Hjælp barnet til at bruge den tid på fysisk aktivitet, for eksempel ved at cykle, løbe, gå, løbe på rulleskøjter, på løbehjul eller noget helt sjette, og undgå så vidt muligt transport i bil, bus og tog. Det kan selvfølgelig være en udfordring, hvis afstandene er store, men hvis der er gode cykelstier, og hvis skolen og aktiviteterne ligger i nærheden, er det en god ‘gratis’ måde at få motion på. Anlæg allerhelst en vane tidligt hos dit barn, om at det sagtens kan bruge kroppen til at transportere sig, så det ikke bliver et spørgsmål til diskussion.

04

SCROLL NED

Husk, at det hele tæller

Fysisk aktivitet er ifølge Sundhedsstyrelsens definition alt, hvad der skaber energiomsætning i kroppen, så altså ikke kun sport. Derfor kan du roligt sætte dit barn til at hjælpe til med havearbejde, støvsuge, klatre op på en stige for at vaske overskabe eller deltage i andet fysisk arbejde derhjemme. Husk også, at de 60 minutters fysisk aktivitet, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, kan deles op i intervaller à minimum 10 minutter, for eksempel leg i haven, løb på vejen og så videre.

 

 

Vær aktiv selv

05

Forskningen viser, at hvis forældrene går forrest, bliver børnene også mere fysisk aktive. Det gamle ordsprog om, at børn ikke gør, som du siger, men som du gør, gælder stadig. Så tænk bevægelse ind i din egen hverdag, og vis derigennem dit barn, at det er vigtigt og sjovt at bevæge sig. At røre sig kan også være en dejlig måde at være sammen på, og det behøver ikke være mere kompliceret end en cykel- eller gåtur.

Hvad skal vi lege?

Sundhedsstyrelsen har lanceret hjemmesiden www.getmoving.dk og Facebooksiden getmovingdk. Her kan du blandt meget andet, finde et detaljeret inspirationskatalog over lege og aktiviteter, der giver børnene mulighed for bevægelse på en sjov måde og tale med andre forældre om, hvordan de støtter deres børn i at være fysisk aktive.

Tal positivt om
fysisk aktivitet

06

Også selv om du måske selv synes, det er svært at hale dig op ad lænestolen efter en lang arbejdsdag, eller du ikke ligefrem er en ørn med en bold. Grib chancen, hvis dit barn har lyst til at bevæge sig, og tal pænt om det, også selv om du ikke selv orker at deltage eller lige kan se det sjove i den sportsgren, det har lyst til at gå til. Jo mindre negativt der er at spejle sig i for dit barn, desto større chance for, at det får lyst til at bevæge sig.

 

 

SCROLL NED

Vidste du, at…

… danske børn ligger helt i bund i Europa, når det gælder bevægelse i dagligdagen? Blot 11 procent af de 11-årige danske piger og 19 procent af de 11-årige danske drenge rapporterer, at de bevæger sig mindst en time om dagen. Kun Italien ligger dårligere i samme statistik med henholdsvis 8 og 17 procent.

 

Kilde: Health Behavior in School Aged Children (HBSC): International Report from the 2013/14 Survey.

07

Gør det enkelt
i hverdagen

Forsøg at tænke bevægelsen sammen med, hvad I ellers laver i hverdagen. Alt tæller med i intervaller af 10 minutter. Hvis barnet i forvejen har cyklet til og fra skole, løbet og leger meget i haven, er det ikke så meget, der skal til for at nå op på 60 minutter. Det er måske kun en tur på cykel til en venneaftale, en gåtur med hunden eller en cykeltur til supermarkedet. Det er ikke nødvendigvis sport, barnet skal gå til for at nå op på de 60 minutter. Hvis barnet er meget glad for at gå til sport, og det er svært at finde tid til transporten, kan en klub i nærheden eller køreraftaler med andre forældre måske være en løsning.

 

 

SCROLL NED

Så meget skal
dit barn

bevæge sig

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at 5-17 årige:

 

  • Er fysisk aktive 60 minutter om dagen med moderat eller høj intensitet. Deles de 60 minutter op, skal varigheden af hvert interval være på mindst 10 minutter.
  • Er fysisk aktive med høj intensitet i mindst 30 minutter mindst tre gange om ugen. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden.
  • Er gerne fysisk aktive herudover, fordi der er sundhedsmæssige fordele ved det.

 

Moderat intensitet: Fysisk aktivitet, hvor du bliver lettere forpustet, og hvor du kan tale med andre imens.

Høj intensitet: Fysisk aktivitet, hvor du føler dig forpustet, og har svært ved at føre en samtale.

 

Se mere på www.sundhedsstyrelsen.dk

 

LÆS MERE:

Skolebørn nr. 2 2017 INDHOLD