Forrige - Næste

FORSIDE

ARKIV

INDHOLD

MAGASINET

SKOLEBØRN

NR. 2/2017

SIDE 12/18

Huratu George brænder så meget for ‘sine’ piger, at hun har ofret en hverdag med sin egen datter for dem. Hendes nu seksårige datter bor hos forældrene i hovedstaden Freetown. ”Selvfølgelig savner jeg hende som en gal, men det her er mit kald, jeg er en rollemodel. Det er vores fremtid, det handler om, og den er min datter også  en del af.”

Fodbold og pigeliv i Sierra Leone

Girls Peace Club er et frirum for de sierraleonske piger i det fattige Moyamba District. Når de ikke spiller fodbold, lærer de alt, hvad teenagepiger har brug for at vide.

Solen bager ned over landsbyens forsamlingshus. På jordvejen udenfor leger en lille dreng med et gammelt hjul og en pind, og en ung pige i en fin lilla og gul søndagskjole sidder i skyggen af huset og stirrer frem for sig. Inde i forsamlingshuset kan man høre pigerne snakke. De er en 50 stykker og står i mindre grupper, hvor de sladrer, vifter med armene og fniser.

   Huratu George var bange for, at der ikke var nogen, som ville dukke op i dag. Det er søndag, og forældrene plejer at kræve, at pigerne skal med i kirke. Men de er her alle sammen, klædt i kjoler med grønne Hummel-trøjer ud over. Normalt, når de samles, er det fodboldtræning, som er i fokus, men om søndagen handler det om noget andet: Pigelivet.

 

Unge husmødre

Huratu George svinger med armene og samler elegant pigerne, der en efter en sætter sig på de halvskæve bænke. Hun er 29 år, universitetsuddannet og har dedikeret sit liv til projektet Girls Peace Club under den dansk-sierraleonske organisation Play31, som kæmper for retten til leg og sport i konfliktområder.

   Projektet er sat i verden, så pigerne i Kori Chiefdom, ud over at spille fodbold, kan lære om emner, der vedrører teenagere – fra uddannelse til alt for tidlige graviditeter, som er et stort problem i området, der er en del af Moyamba District. På landsplan bliver 36 procent af piger gravide i løbet af puberteten – et tal, der vurderes til at være langt højere i Moyamba District, der i sig selv tæller for 50 procent af alle børnemisbrugssager i Sierra Leone.

   ”Det sværeste er at få forældrene med. De ser gerne, at pigerne bliver gift unge, så vi har et stort problem med både barnebrude og teenagegraviditeter. Det er yderst svært at få forældrene overbevist om, at pigerne bør få en uddannelse fremfor at blive alt for unge husmødre,” siger Huratu George.

SCROLL NED

Hummel-trøjerne går i arv fra deltager til deltager.

Barnebrude og omskæringer

I døråbningen står et par piger. De er ikke en del af klubben, men iagttager alligevel undervisningen, der i dag handler om hiv/AIDS. Nogle små børn med tykke maver prøver grinende at få pigernes opmærksomhed, men uden held, og til sidst render de ud og spiller med en halvflad fodbold på den tørre græseng. Pigen i den lilla kjole har rejst sig fra skyggen og stiller sig nu også i døråbningen.

   ”Pigerne skal have tilladelse fra forældrene, for at de kan komme her. Flere af dem vil gerne være med, men må ikke. Forældrene kan være meget genstridige, fordi vi jo underviser pigerne i at få en uddannelse, passe på pengene, beskytte sig selv, være selvstændig,” konstaterer Huratu George.

   Det er emner, som er kontroversielle i et samfund som Moyamba. Under den 11 år lange borgerkrig blev 250.000 kvinder voldtaget, og overgreb på kvinder har aldrig for alvor sluppet taget i det sierraleonske samfund. 99 procent af alle voldtægtsofre er mellem 6 og 20 år, 90 procent af alle piger bliver omskåret, og det er ikke unormalt, at ganske unge piger giftes væk til 40-årige mænd eller tvinges ud i prostitution af familien.

   ”Jeg tror, at årsagen skal findes i fattigdom og måske også Ebola, der gjorde folk endnu fattigere. Det er bare ikke en undskyldning i mine øjne. Selv skolelærere kan finde på at begå overgreb på disse piger. Så mit mål er at lære dem, hvilke rettigheder de har, at styrke dem. En metode er at gøre det igennem timerne her, en anden er at samle dem om fodbolden, som skaber et sammenhold i pigegruppen, hvor de efterfølgende tør tale om de mere private emner. Fodboldkampene giver dem samtidig en følelse af succes, at de formår at præstere noget, om de vinder eller ej,” siger Huratu George.

   15-årige Jessica Kandeh er kommet i Girls Peace Club i et par år. Hun drømmer om at komme ud af Kori Chiefdom og blive advokat.

   ”Vi lærer her at sige nej og mene det. Vi lærer om vores rettigheder, om at være stærke kvinder og have respekt for os selv og vores kroppe – alt, vi skal vide for at skabe os en god fremtid,” siger Jessica Kandeh:

   “Og så har vi det samtidig sjovt, når vi spiller fodboldkampe og hænger ud.”

 

Kurser for forældrene

Huratu George selv drømmer om at starte sin egen skole. Med uddannede lærere, men endnu vigtigere – lærere, som ikke begår overgreb.

   ”Jeg ved godt, at det burde være en selvfølge, men det er det desværre ikke. Jeg er heldig og er opvokset i en godt stillet familie, men min mor kommer fra et samfund som Kori Chiefdom. For nogle år siden fortalte hun mig om sine oplevelser, og hvordan min noget ældre far havde fået hende ud af fattigdommen, og jeg besluttede mig for, at jeg måtte hjælpe disse piger og startede derfor Girls Peace Club, hvor både sport og disse undervisningstimer er en del af programmet,” siger Huratu George:

   “Da vi ikke har mange midler, sponsorerer danske Hummel fodboldene og trøjerne, som pigerne passer yderst godt på, fordi de skal gå i arv til de næste deltagere i programmet. Jeg håber at kunne sørge for, at dette hold kan få et slags eksamenspapir på, at de er færdige med kurset – det tror jeg er vigtigt for deres selvtillid – og med tiden håber jeg, at vi også kan lade dem beholde trøjen som minde. For fysiske minder er vigtige, når man ikke har ret meget.”

SCROLL NED

Om Sierra Leone

* Ca. 7 millioner indbyggere, 42 procent er under 15 år.

 

* 2/3 af den voksne befolkning er analfabeter.

 

Sierra Leone ligger på plads nr. 181 ud af 188 på FN’s Human Development Index (2015 tal)

 

45 procent kvinder vil i deres levetid opleve partnervold

 

39 procent af 20-24 årige kvinder blev gift, før de var 18.

 

36 procent bliver gravide i løbet af puberteten.

 

99 procent af voldtægtsofre er mellem 6 og 20 år.

 

Sierra leonske kvinder får i gennemsnit 6,5 børn.

 

Gennemsnitslevealderen er 48 år.

 

13 procent af parlamentets politikere er kvinder.

 

Kilde: FN, Leksikon.org, Det sierraleonske politis kriminalitetsstatistik

Skolebørn nr. 2 2017 INDHOLD