Lockout

Da Bondo og Ziegler kom til kaffe

Skole og Forældres formand bød på lysegrønt håb og drømmekage, da hun fik skolekonfliktens stridende parter til at mødes over en kop kaffe. Men håbet bristede, og dagen efter greb regeringen ind.

BBC, tysk fjernsyn, TV 2, DR, Politiken, Berlingske, Ekstrabladet og Radio 24/7. Alle ventede de spændt udenfor Skole og Forældres sekretariat på det øjeblik, hvor Mette With Hagensen kom ud med sine gæster. På det tidspunkt havde chefforhandlerne i konflikten - Anders Bondo fra Danmarks Lærerforening og Michael Ziegler fra Kommunernes Landsforening - ikke mødtes ansigt til ansigt udenfor tv-studierne i de godt fire uger lockouten af lærerne havde varet. Frustrationerne hos de danske skoleforældre havde nået sit højdepunkt, og nu måtte de to parter til at finde en løsning for børnenes skyld, lød det fra Skole og Forældres formand.

 

Så kom indgrebet

Lærerformanden var den første til at træde ud af døren og skuffe pressen.

”Der er ikke den store optimisme efter mødet,” konstaterede han, før han hastede væk på sin cykel.

”Det står klart for mig, at de to parter står meget hårdt over for hinanden og helt uden vilje til bevægelse,”  kunne Mette With Hagensen fortælle til journalisterne, der stod klar med notesblokke og sendevogne.

Kort efter mødtes regeringen på Christiansborg til et aftenmøde, og næste morgen vågnede Danmark op til nyheden om et indgreb i konflikten.

“Efter vores møde med Mette With Hagensen i går eftermiddag, står det mere og mere klart for mig, at det ville have lange udsigter at få en forhandlingsløsning. Så jeg kan sådan set godt forstå, at samfundet taber tålmodigheden med os og siger, at nu må børnene i skole igen,” sagde Michael Ziegler til TV 2 News samme morgen.

 

 

Konflikten

Fire uger i april var hovedparten af landets lærere lockoutet fra deres arbejdsplads. Konflikten blev afsluttet med et regeringsindgreb, som bl.a. afskaffer lærernes hidtidige arbejdstidsaftale og erstatter den med en ny, som træder i kraft i det nye skoleår 2014. Med den ny aftale får skolelederen ret til at fordele lærernes arbejdstid.