Forrige - Næste

FORSIDE

ARKIV

INDHOLD

MAGASINET

SKOLEBØRN

SIDE 9/18

Tag kroppen i brug, når noget er ekstra svært, motivationen mangler eller dit barn har svært ved at sidde stille ved bøgerne derhjemme. Din skole kan næsten gratis få tegnet tal, bogstaver og figurer i gården, som også forældrene kan bruge til at træne alt fra staveord til ligninger.

Træn tabeller og staveord med leg på streg

Næste ord er ”hest,” afslører læreren. ”H,” råber eleverne og laver fem sprællemænd, mens en dreng løber hen for at stille sig på bogstavet, der er spraymalet i skolegården sammen med resten af alfabetet. ”E,” bliver der råbt. Denne gang er det fem fjollede hop, fordi bogstavet er en vokal. Da S og T også er fundet og hoppet, har børnene røde kinder og kan næsten ikke vente på det næste staveord. Øvelsen er en del af en 1. klasses skoledag på Kongeskærskolen på Bornholm, men forældre kan øve staveord på samme måde derhjemme på fortovet eller i skolegården i weekenden, mener cand.scient i idræt og sundhed, Henriette Jensen, der er projektleder ”Leg på streg” under Kræftens Bekæmpelse.

”Hvis man for eksempel har et barn, der har svært ved matematik, kan det være en god måde at træne plus og minus ved at gå fra tal til tal og tælle sine skridt. Så får man det ind gennem kroppen,” siger hun. ”Leg på Streg” tilbyder gratis lån af skabeloner, så personale eller forældre på skolen kan spraymale taltabeller og alfabeter i skolegården. Børnene kan også selv skrive tal og bogstaver hjemme på fortovet med kridt. I ”Leg på Stregs” skabeloner er der også geometriske figurer og mulighed for at lave koordinatsystemer og det periodiske system til de større elever.

Ideer fra Leg på Streg

 

• Løbestavning. Staveordene kan være ord, som senere skal bruges i en diktat i skolen, og der kan arbejdes med egennavne, navneord, udsagnsord, tillægsord med videre eventuelt i et samarbejde med dansklæreren.

• ”Galgeleg”. Den voksne vælger et hemmeligt ord, som barnet skal gætte og tegner antallet af bogstaver op med streger. Barnet gætter bogstaver ved at løbe ud til dem.

• “Skibet er lastet med”: Barnet løbestaver ord, der starter med D, rovdyr eller byer I Danmark.

• Hoppetal. Der slås med terninger for at øve flercifrede tal. Ved tiere skal der eksempelvis lave det antal sprællemænd som terningen viser på tallet i gården. Etterne markeres ved hop på tallet.

• Ligninger. En opgave kan lyde: Lav en ligning med fire tal, der tilsammen skal give 26. Tallene “hentes” ved at løbe ud til dem.

 

Læs mere og download gratis inspirationskatalog med masser af idéer på www.cancer.dk/legpaastreg

 

Læs mere om 45 minutters bevægelse om dagen i artiklen

 ”Man lærer mere matematik, når man løber” fra Skolebørn 4, 2013.